Nøkkelen til en velfungerende ridehest.

Hvordan foregår en saltilpassing?

  • Mål av hesten og undersøkelse av salen

    Ved en tilpassing starter jeg med å ta mål av hesten og noterer ned nødvendig informasjon om hest, eier/rytter og salen/e den bruker. Så ser jeg på salen. Det jeg først ser etter er om den har noen skjevheter, om bommen, sømmer og læret er i god stand. Jeg sjekker også tilstanden på panelene og stoppingen om det er en ullstoppet sal, eller luftmengde om panelene har det.

  • Hvordan ligger salen på hesten?

    Deretter legger jeg salen på hesten, og går igjennom en punktliste med kriterier for å slå fast om salen passer eller ikke, og om den kan justeres for å passe bedre. Så vil jeg ofte se hesten med salen under ridning, for å se hvordan hesten beveger seg og hvordan hest og rytter fungerer sammen. Det kan være stor forskjell på hvordan salen ligger på hesten når den står i ro og når den beveger seg med rytter. Dette gjør jeg helst etter omstopping også, for å være sikker på at justeringene er korrekte.

  • Omstopping og justeringer på stedet

    Dersom salen har ullstopp eller flair luftsystem kan jeg stort sett justere salen på stedet. Skulle stoppen være gammel, hard og klumpete slik at alt må byttes må jeg ta den med på verkstedet.

    Jeg bruker kun ekte saueull når jeg stopper saler.

    Har du en brukt sal med fase skumpaneler eller latex stopping som noen kaller det har jeg gjort det til min nisje å bygge om noen av disse for å gjøre de brukbare igjen. Det er ikke alle saler dette lar seg gjøre med eller er anbefalt, så jeg må vurdere hver enkelt sal om det er aktuelt.

  • Hvis salen ikke passer

    Om salen/e ikke skulle passe, kan jeg komme med anbefalinger til merker og modeller som kan passe hesten. Noen ganger har jeg brukte saler som selges på vegne av andre kunder i kommisjon, hvis jeg tror det kan være et godt alternativ prøver vi gjerne dette. Du får konsultasjonsarket med mål og all info er notert på.

    Om ikke noen saler jeg har tilgjengelig passer kan jeg veilede med å skaffe ny eller brukt sal via finn.no eller andre aktuelle sider.

Hvorfor tilkalle en saltilpasser?

Uansett hvilken disiplin du holder på med, eller hvilket nivå du rir, er en riktig tilpasset sal nødvendig for at hesten skal kunne bevege seg fritt og uten hindringer. En korrekt tilpasset sal vil og kunne hjelpe rytter å finne riktig balanse.

​Hestene er ikke bygd for at vi skal sitte på dem, derfor er det viktig å ta hensyn til det ved å fordele vekt jevnt over hestens bæreflate. En feil tilpasset sal kan skape mange problemer for hesten, som spenninger og øm muskelatur, hevelser og trykkskader i ryggen, halthet og generelt dårligere prestasjon. ​

Når salen ikke passer

​Det er ikke alle hester som gir like tydelig beskjed selv om salen ikke passer. Hester er byttedyr fra naturen sin side og ved å vise smerte eller svakhet vil den bli et lettere bytte for rovdyr, derfor vil det være godt innprentet i dem å ikke vise tegn til smerte. De vil fortsatt kunne vise at noe er galt men med mindre synlige tegn for et utrent øye. Mange hester har lært seg til å gå med ubehaget og/eller blitt straffet ved å vise tegn til ubehag. Noen kan være så låst i muskelaturen at man ikke får noen reaksjon ved berøring. Høy smerteterskel er ikke positivt i forbindelse med saltilpassing. Viser hesten din derimot tydelige tegn som at den blir sur ved på-saling og stramming av gjord, er urolig på stallgangen og eller ikke vil stå i ro når du skal stige opp er det på høy tid å finne ut hva som kan være problemet. For de fleste hester blir dette og en psykisk påkjenning og en forsvarsmekanisme som de ikke lett glemmer, så selv om man gjør så godt man kan for å rette opp i det som er problemet er det ikke alltid det gir en rask endring hos hesten.

Har man så etablert at hesten viser tegn til ubehag er det viktig å se på helheten og ikke bare tenke at salen er feil. Det er et bra sted å starte med å få salen og utstyret sjekket, men det vil og ofte kunne være andre ubehag og vondter hesten kjenner på. Når var sist den fikk sjekket tenner? får den riktig hovstell? har den flyttet til ny stall eller endret for? Trives hesten med treningsopplegget du har lagt opp? trenger den veterinær eller en behandler? Dette er spørsmål du som hesteeier bør tenke over ved en utredning, og derfor er det viktig å ha et godt team av flinke fagfolk som kan hjelpe deg og din hest på best mulig måte.

Bæreflate og setestørrelse

Hestens bæreflate er ikke så stor som man kanskje tror. Som et utgangspunkt skal bompunktet på salen ligge ca. 4-5 fingre bak skulder når frambeina er rette, det kan variere noe fra hest til hest. Salen skal som hovedregel ikke ligge bak det siste ribbeinet(T-18) som du finner ved å se på hvor hestens hårlag møtes på siden av buken og trekke en svak bue fremover opp til ryggraden. I noen tilfeller gjøres det unntak/kompromiss ved at salen ligger noe bak T-18 i tilfeller der rytter trenger et større sete enn hva hestens rygg har plass til. I slike tilfeller er saler med kort anleggsflate og noe rundere puter bak å foretrekke. Det må gjøres en vurdering for hver enkelt hest om det er forsvarlig, i de tilfeller hvor hesten vil kunne få økt belasting den ikke tåler vil konklusjonen være at rytter er for stor for hesten eller ponnien og bør ikke ri den.

For å finne riktig setestørrelse kan man plassere hånden flatt på salen bak halebeinet når man sitter midt i salen. Det skal være plass til ca. en håndsbredde fra halebeinet til baksvisselen (enden på salen). Har du plass til mer er setet trolig for romslig, har du plass til færre eller ingen fingre er setet for lite og vil skape et større press for hesten bak. Dette vil gjelde for en typisk engelsk sal, merk at andre type saler vil kunne gi ulike preferanser.

 Ofte stilte spørsmål

  • Jeg jobber uavhengig og på tvers av merker og modeller, og på saler i alle prisklasser. I hovedsak arbeider jeg med engelske saler, som sprang-, dressur- og allroundsaler. I tillegg har jeg bygget meg opp en større kompetanse på barokksaler, til bruk i historisk ridning og akademisk ridekunst.

    Jeg kan ikke endre bom på merker som Prestige, Erreplus og Equipe.

  • Jeg har base i Sandefjord, og reiser ut med mitt mobile verksted til Vestfold, Viken, Oslo og Trondheim. De lengre turene arrangeres flere ganger i året. Jeg har egne områdespesifikke grupper på Facebook, der jeg gir beskjed i god tid om når jeg reiser.

  • Ja, det må jeg for å kunne planlegge lengre kjøreruter. Ved manglende oppmøte, eller avbestilling senere enn 72 timer før avtalt time, vil det bli fakturert for konsultasjon og eventuelle kjørekostnader. For lokale kunder i vestfold gjelder 24 timer avbestillingsfrist.

  • Har salen vært tilpasset før, er det ofte mindre justeringer som skal til for å kompensere for endring i hold eller muskelsetting i hesten. Slike justeringer kan gjøres med det mobile verkstedet jeg har med meg. Jeg kan også gjøre en del mindre reparasjoner på stedet men dette må avtales og settes av tid til på forhånd.

  • Om salen trenger større justeringer, total omstopp eller andre reparasjoner, kan det være jeg må ta med salen til verkstedet mitt i Sandefjord. Når salen kan leveres tilbake avhenger av størrelsen på jobben, men sjeldent mye lenger enn to til tre uker.

  • Jeg tilbyr digitale konsultasjoner, men jeg er avhengig av å ta og føle på salen og hesten for å kunne garantere for jobben jeg gjør. Derfor vil det være mer hensiktsmessig å ta en fysisk sjekk med oppmøte på stallen. Er dette ikke mulig, av ulike årsaker, finner vi en løsning som kan hjelpe dere på vei likevel. En digital konsultasjon koster 600kr.

  • Selve tilpassingen starter fra 850kr ved første gangs konsultasjon og øker med mengden arbeid som trengs og materialer som går med til jobben. En full omstopp koster 2500kr. Kjørekostnad kommer i tillegg, samt andre eventuelle justeringer som skal gjøres. Komplett prisliste finnes lenger ned på siden.

  • Etter en konsultasjon kan jeg veilede ved salkjøp der det er relevant. Jeg har lang erfaring som saltilpasser, med mange ulike merker og modeller, og kan komme med flere tips til relevant bruktkjøp. Etter veiledning til salkjøp må jeg komme tilbake for en ny konsultasjon, for å sikre passform. Jeg har som regel noen brukte saler for salg med meg og et lite utvalg demo saler fra Kent & Masters.

Prisliste

Grunnpriser

Konsultasjon 1. gang: 900kr.
Konsultasjon oppfølging innen 12mnd siden 1. konsultasjon: 700kr.

Nettbasert tilpassing 600kr.
Ikke anbefalt hvis fysisk konsultasjon er mulig.

Veiledning til kjøp av ny sal etter konsultasjon: 400kr.
Ny eller brukt.

Justering av ullstopp fra 700kr.

Justering av luft fra 600kr.

Bytte av utbyttbare bomjern fra 400kr.
Selve bomjernet er ikke inkludert i prisen. Jeg har bomjern til WOW, Thorowgood, Kent & Master og Fairfax på lager. Andre typer må skaffes selv.

Ved kjøp av bomjern er prisen for bytte inkludert første gang.

Administrasjonsgebyr fra 50kr
Kostnad for tid brukt på administrering, samt kostnader knyttet til betalingsløsninger.

Kjøring fra 300kr per kunde.

Større justeringer

Bomendring: 1500kr.
Jeg kan justere merker som Passier, Ideal, Lovatt&Rickets, Arabian og enkelte andre. Ikke merker som Prestige, Erreplus eller Equipe.

Full omstopp: 3000kr.
En full omstopp innebærer at panelene tømmes og fylles på nytt. Jeg bruker kun ekte, norsk ull.

Ombygging av paneler til ull, fra skum/latex fra 3500kr.
Det er ikke alle typer saler dette er mulig på.

Annet

Kurs i saltilpassing.
Jeg kan skreddersy et kurs for din stall/klubb, og pris avtales deretter. Ved fysisk demonstrasjon med hest betaler hesteeier selv for en konsultasjon med eventuell saltilpassing. Jeg har pr. i dag ikke mulighet til å holde kurs på eget sted men kjører ut til lokaler som har kapasitet. 

For reparasjoner og restaureringer beregnes et prisoverslag eller prisantydning per oppdrag.

Har du et spesielt ønske om å få sydd et unikt produkt så ta kontakt :)

Vilkår og betaling

For privatperson foregår betaling etter konsultasjonen med Vipps, bedrifter mottar faktura pr. e-post.

Ved manglende oppmøte eller avbestilling senere enn 72 timer før avtalt time, påløper konsultasjon og kjørekostnad hvis det er avtalt utkjøring. For lokale kunder i Vestfold gjelder 24 timer avbestillingsfrist.